Nye hvitløk-kultivarer fra Maridalen

Vi har den store glede å presentere to helt nye kultivarer (=sorter) av hardnakket hvitløk, som er det første utvalget fra de plantene som har oppstått fra frøene Ivan Buddenhagen sendte oss i 2017. I motsetning til importerte kultivarer, som innebærer risiko for introdusjon av virussykdommer, er det ingen slik risiko ved dyrking fra frø. Dermed kan vi fritt oppformere og omsette disse. Og vi deler dem gjerne med alle som brenner for å bygge opp framtidens økologisk baserte matsikkerhetssystemer.

Allium sativum L. ‘Ivan Maridalen 1’

Denne er valgt ut fordi den var den desidert største (ca 5,5 cm diameter på løken) og høyeste (ca 120 cm) planten, på tross av relativt mange fedd. Få fedd er selvsagt ønskelig, men her måtte størrelse få trekke lengste strå. Sorten har små toppløk, lik de fleste porselenstypene, så her må man regne med tre år fram til fullvoksen løk.

Vi selger noen få toppløk til entusiaster i år.

Allium sativum L. ‘Ivan Maridalen 2’

Denne andre er valgt ut fordi den var den med størst fedd og størst toppløk, faktisk i nærheten av rocambole-typene. Det første er en åpenbar kvalitet på kjøkkenet fordi det gir mindre arbeide med rensing, den andre en fordel ifm dyrking fra toppløk, fordi andreårsløk kan bli betydelig kraftigere når utgangspunktet allerede er stort. Det kan bety ett års innsparing innenfor denne dyrkingsmetoden. Vi får bare fortsette å dyrke den og se hvordan den opptrer.

Vi selger noen få toppløk til entusiaster i år.

Når en dyrker hvitløk fra frø, er det stor forskjell i løkstørrelse, antall fedd, høyde, toppløk-størrelse og hvor kraftige frøanleggene er. NB! vi har ikke hatt tid til å fortsette Buddenhagens avlsarbeide, ved å fjerne toppløk så tidlig som mulig i sesongen, så på bildet her ser du bare resultatet slik det blir uten inngrep. Likevel er det allerede i mange av variantene langt kraftigere frøanlegg enn i de fleste etablerte kultivarene vi har dyrket hittil (ca 30).

Nederst til venstre ligger nr. 1 og like over nr.2.

Sist oppdatert 2023-11-13 av Bi-O

Legg igjen en kommentar