Lure hvitløken til genetisk fornyelse ved å sette frø

Hvitløken er blitt “lat” etter tusener av år med vegetativ formering via fedd og toppløk. Men på hardneck-varianter kan vi lure den ved å fjerne toppløkene tidlig slik at frøemnene får nok næring og plass.

Alle kjente kultivarer av hvitløk formeres vegetativt, for det meste ved å sette fedd nå om høsten. For såkalt “hardneck”-varianter kan vi i tillegg oppformere fra toppløk. Det tar fra 2 til 3 år til en fullt utviklet hvitløk på den måten. En fin måte å dyrke mye løk på, når man først kommer i gang med å sette toppløk hver høst.

Foto: Karl Aakerro. ‘Alexandra’ i fire stadier, inkl. toppløkene, så det tok tre år fram til fullt utviklet hvitløk.

Behov for genetisk fornyelse

Mange skriver om at hvitløk er en sykdomsforebygger i hagen, men den er selv mye utsatt for virus- og sopp. Dette er fordi den sjelden får fornyet seg genetisk, og dermed får angriperne god tid til å spesialisere seg. Siden den formerer seg så lett vegetativt, er den blitt “lat”, og produserer ikke lenger frø.

De fleste løk danner frø i en frøstand på toppen av en hovedstengel. Noen danner i stedet toppløk, slik som luftløk eller bendelløk. Hvitløk utvikler frøemner, men toppløkene mellom dem tar all kraften. Men hvis vi plukker ut toppløkene når de dannes, får frøene økt mulighet for å utvikle seg.

En planteforedlers pensjonistprosjekt

Det var en sentral skikkelse innen planteforedling som startet en liten trend på dette for noen år side, Ivan Buddenhagen. Han gikk bort i sommer, etter en 60 år lang karriere med mange nye kultivarer innen viktige matplanter for bak seg (se artikkel om Buddenhagen hos CGIAR). Nettstedet han drev er borte, men skjekk FB- forum True Garlic Seed Forum. Målet er å få fram nye varianter for lokal tilpasning.

Vi fikk kjøpt ca 200 frø fra Buddenhagen for fire år siden og har noen planter som kan være lovende. Den til venstre i bildet øverst er en av dem, sammenlignet med ‘Susan Delafield’ til høyre. Begge produserer små bulbiller, så man må nok regne 3 år fram til full størrelse. Det er bare noen få toppløker, så vi selger noen få porsjoner à 20 til de som vil prøve seg. NB! Dette er de første plantene som kom fra de opprinnelige frøene. Selv har vi ikke hatt overskudd til å ta dette så langt som til å få fram egne frø enda.

Her er resultatet etter to år fra første såing i 2018.

***

Sist oppdatert 2023-10-29 av Bi-O

Legg igjen en kommentar