Sortsbevaring av vossakvann

Her er en rapport fra vårt arbeide med å ta vare på to av tre kjente gjenværende linjer av vossakvann.

Første frø av ‘Teigdalen’

Teigdalen-feltet var i år klart for første seleksjon og frøsamling. Vi har et lite felt i tillegg som vil brukes til å erstatte plantene som gir frø og dermed dør i år. Det var ikke ideelle forhold for frøene, for vi sleit med veldig mye svartlus. Men etter mye rensing og sikting ble det noen brukbare desiliter.

Halvparten av dette blir levert til foreningen Kvann, som en forlengelse av vårt samarbeide om sortsbevaring av vossakvann. En porsjon går også til et medlem av Sesam, som er Kvanns søsterorganisasjon i Sverige.

Omkring halvparten av plantene med mest fylt stengel ble beholdt, 6-7 ga brukbare frø.
Vossakvann 22. mai
22. mai Pinnene er for å blinke ut lovende planter.
Vossakvann 'Teigdalen'
4. juli Litt flere pinner, litt flere planter fikk være med ut fra hvordan de utviklet seg.
Frø av vossakvann

Avlsfelt for ‘Markusteigen’

Høsten 2020 etablerte vi et felt på Sørbråten gård som ligger i et søkk som er vanskelig å drenere, men som dermed egner seg ypperlig til kvann. Det vokser sløke der allerede, en nær slektning med lignende voksekrav. Vi la duk for å kvele eksisterende vegetasjon.

Avlsfelt for ‘Markusteigen’

I løpet av 2021 har vi så samlet det vi har opparbeidet av planter og etablert et felt med ca 4-500 planter av ulik størrelse. Disse vil sannsynligvis begynne å gi frø fra neste år. Tanken er at med så mange individer kan vi selektere veldig hard, dvs. kun samle planter med helt fylt stengel. Dersom det skulle vise seg å bli nærmest ingen, får vi være fornøyd med 90% eller noe sånt. Det blir spennende å se.

Sist oppdatert 2023-11-09 av Bi-O

Legg igjen en kommentar