Solbær for enhver smak

Solbær er en fantastisk matkilde. International Blackcurrant Assosiation skriver: “They are part of the select group of superfruits […] the berries have an extremely high content of vitamin C, anthocyanins and polyphenols”. Og om du ikke liker den litt skarpe smaken, finnes det håp i mildere sorter. Særlig ‘Ben Tron’ er påtagelig mild og søt, samtidig som den er noe tidligere både i bladvekst og modning enn f.eks. ‘Narve Viking’, som også er en mindre kjent norsk sort vi kan anbefale.

Flere umodne bær av ‘Narve Viking’ når ‘Ben Tron’ er klar.

Vi har arbeidet med flere sorter de siste årene som også har en annen stor fordel: opprett vekst. Vi kjenner alle de gamle sortene som står rundt i eldre hager med greiner som henger så halve avlingen nærmest må graves fram fra gresset. Moderne avl har hentet inn egenskapene fra ville bestander, der busken vanligvis er nokså vertikal, samtidig som bærstørrelse og god smak er beholdt. Ben-kultivarene fra The Hutton Institute (tidl. SCRI) i Skottland utmerker seg, men også mange av resultatene av den sentrale sortsutvikleren Johannes Øydvins arbeide er svært gode. Han står også bak de mest kjente i handelen i Norge, ‘Hedda’ og ‘Kristen’. Vi fokuserer ikke på disse, men synes det er gøy å kunne fylle ut bildet med litt mindre kjente kultivarer. Aller våre stamplanter kommer fra Sagablant, og vi betaler sortsavgift pr. solgte plante.

De vi har vil være tilgjengelige i nettbutikken når vi har oppformert nok. Vi kan også på forespørsel levere stiklinger (ca 20 cm) som tas på vinteren hvis vi har nok.

  • ‘Ben Alder’ (tilgjengelig i august 2022)
  • ‘Ben Hope’ (tilgjengelig f.o.m 2023)
  • ‘Ben Nare’ (tilgjengelig f.o.m 2023)
  • ‘Ben Tron’ (tilgjengelig i august 2022)
  • Narve Viking (tilgjengelig i august 2022)
  • ‘Håkon’ (tilgjengelig f.o.m 2023)
  • ‘Sunniva’ (tilgjengelig f.o.m 2023)

Sist oppdatert 2023-11-09 av Bi-O

Legg igjen en kommentar