Luftløk ‘Dømmesmoen’, løkplanter

kr 149,00

Krysning av kepaløk og vårløk. Delikat sort som blir svært lite angrepet av rustsopp. Koster litt mer fordi vi får litt mindre produksjon av den, men er verdt investeringen!

Leveres med bladverket avkuttet. Kommer raskt med nye blader.

3-5 løkplanter

Estimert levering: april-mai + sept

Leveringsplan

Tomt på lager

Produktnr: 5207 Kategori: Stikkord: , , , ,

Beskrivelse

Allium × proliferum

Luftløk er en krysning mellom vanlig kepaløk (Allium cepa) og vårløk (Allium fistulosum), som oppstår spontant eller ved avl og er en steril hybrid. Den har større løkbunn enn vårløk, men langt mindre enn kepa, og brukes mest på samme måte som vårløk. Utover i sesongen dannes det klaser av toppløk, som begynner å skyte skudd, og slik kan det fortsette i flere etasjer. Derfor kalles den også etasjeløk. Etter hvert blir den topptung og bøyer seg mot bakken. Da slår ofte toppløkene seg ned og danner røtter, og slik fortsetter det bortover i hagen. Derfor kalles den på engelsk også «Walking onion». I tillegg heter den av en eller annen grunn også der «egyptian onion». I Norden har man uttrykket «pensjonistløk», fordi man kan høste toppløkene selv om man skulle begynne å slite med å bøye seg ned.

Denne stammer fra sør i Norge, men uvisst eksakt hvor. Navnet ‘Dømmesmoen’ har den til ære for en flott plantesamling i Tvedestrand som vi har den fra. Da får den hete det inntil noen bygger en stor samling med kjente opprinnelser og betaler for en genanalyse.

Sorten utmerker seg ved å stå omtrent hele sesongen uten å bli særlig angrepet av rustsopp, så den er delikat å fin hele tiden. Men den er til gjengjeld mer sart enn de fleste, og dessuten ikke så kraftig i veksten. I tillegg har den en tendens til å skyte skudd fra toppløkene veldig raskt.

Dette er den “rustfrie” favoritten her i Maridalen (Oslo).

Tilleggsinformasjon

Vekt 50 g
Dimensjoner 5 × 3 × 2 cm

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Luftløk ‘Dømmesmoen’, løkplanter”