Jordskokk

– en investering for livet

Jordskokk er lite utsatt for plantesykdommer, i motsetning til potet, så har du en sort så kan det fort være du har den for livet. Vi tilbyr 8-10 sorter av de beste vi har kommet fram til, og disse dekker et stort spenn mht form, farge og dagnøytralitet. Vi har også vært inne i et samarbeidsprosjekt med Stephen Barstow og en italiensk planteentusiast om å utvikle nye sorter. Resultatene av dette kommer i en egen artikkel senere i høst.

Det eneste du må huske på er å tynne feltet, for ellers blir det for tett med planter og bare små knoller. Det beste er å veksle mellom minimum to felt, så du alltid har ca 30 cm mellom plantene (ca 10 cm dybde). Du kan ta opp og sette om våren, men det beste er å høste og sette om høsten.

Knollene tåler frost, men blir det snøfattig og mye tining og frysing om hverandre, kan det bli en del skade. Dessuten kan jordrotter og andre dyr forsyne seg. Det er garantert en del igjen i det gamle feltet som kommer opp, og disse kan flyttes så lenge de kun så vidt har begynt å skyte, som regel ut mai.

Vi har arbeidet med jordskokk siden 2014 og har hatt over over ca 60 navnede sorter samt en rekke eksperiment-varianter. Dette har vært litt for mye å holde styr på ift. kapasiteten, så vi har redusert antallet og fokusert på de mest lovende og etterspurte. Sortene stammer for det meste fra NIBIO Landvik, som har samlet inn sorter fra hele Norge for noen år tilbake, samt tatt inn en del sorter fra Genbanken i Canada.

Se også info og dyrkingsveileder fra NIBIO.

Jordskokken er i slekt med solsikke og danner et hav av 6-7 cm brede blomster som står lenge.

Vårt utvalg av jordskokksorter:

Sist oppdatert 2023-11-09 av Bi-O

Legg igjen en kommentar